skip to Main Content

Een waarheid als Anna de Koe

  • Roxanne Letterie en Niki Mens
Tiara Portier en Niki Mens maakten Piepmuis op bezoek bij Anna de Koe, een kinderboek dat op een speelse manier inzichtelijk maakt hoe ons eten op ons bordje belandt. Met moderne illustraties en een happy end wordt een moeilijk en abstract onderwerp toegankelijk voor jong en oud.
Een Waarheid Als Anna De Koe
Cover Piepmuis op bezoek bij Anna de Koe (Foto: Roxanne Letterie, illustratie: Niki Mens)

We beginnen vroeg met het geven van melk. Heel vroeg, namelijk meteen als een baby geboren is. Dieren doen dat ook. Bij een mensenbaby is dat mensenmelk en bij een dierenbaby is dat dierenmelk. Moeder en kind horen bij elkaar. Dit gegeven is de achterliggende gedachte van het nieuwe kinderboek Piepmuis op bezoek bij Anna de Koe.

Piepmuis op bezoek bij Anna de Koe

Piepmuis op bezoek bij Anna de Koe is het eerste boek uit de serie “De avonturen van Piepmuis”, bedacht en geschreven door Tiara Portier. Haar missie is om mens in harmonie te laten leven met dier en natuur. Met dit prentenboek wil Tiara ouders en kinderen inspireren om liefdevolle keuzes te maken. Niki Mens illustreerde het boek digitaal met een handmatige feel, kleurrijk en eigenwijs.

Illustratie: Niki Mens

De achterflap luidt: Anna de koe is drachtig en Piepmuis gaat bij haar op bezoek. Zou het kalfje al geboren zijn? Als Piepmuis bij Anna aankomt is zij heel verdrietig. Haar kalfje is weg. Piepmuis doet er alles aan om Anna weer blij te maken. Hoe loopt het af met Anna de koe en haar kalfje Herman? En hoe kan jij helpen?

Waarom zou je een kinderboek maken dat een plantaardige levensstijl propageert?

Tsja, waarom niet?! Het is zoals het is. Koeien en kalfjes wórden nu eenmaal van elkaar gescheiden, zodat wij hun melk kunnen gebruiken. Daar eerlijk over zijn naar kinderen door het vertellen en bekijken van een mooi boek geeft ze de mogelijkheid om zelf na te denken over hoe wij dingen regelen in de wereld.

Illustratie: Niki Mens

Het doel van dit boek is om bewustwording te creëren. Weten wat de impact van melkproductie en melkconsumptie is op het leven van een koe en haar kalf. Op een speelse manier alternatieve melksoorten leren kennen. Zo, en met een plantaardig recept voor pannenkoeken, laten zien hoe het anders kan. Een mooie stap naar bewustwording van de impact van keuzes.

Tiara wil niet te veel nadruk leggen op wat er niet mag, maar juist op wat er wel kan en hoe je dat kunt doen. Niki, de illustrator van het boek, is bijvoorbeeld geen veganist. Ze gelooft wel in Tiara’s missie en is door het werken aan het boek nog meer gaan nadenken over het onderwerp. Dat is ook wat wij wilden bereiken met Piepmuis: dat mensen en kinderen zelf gaan nadenken over dit soort vraagstukken en dan uit eigen beweging keuzes maken. De bal moet gaan rollen. Tegelijk moest het verhaal luchtig, vrolijk en inspirerend zijn en zeker niet te zwaar. Maar wel écht, zonder sugarcoaten. Kinderen kunnen dat goed aan. De vraag is alleen of volwassenen het willen horen, die zijn vaak minder flexibel.

Foto: Roxanne Letterie, illustraties: Niki Mens

Met oog voor mens en milieu

Het boek is zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd; waterloos offset met de schoonste bio-inkten ter wereld op 100% gerecycled papier. Per verkocht boek gaat er ook een donatie naar Stichting Melief. Stichting Melief is een opvang die zich inzet voor dieren die verwaarloosd, mishandeld of met de dood bedreigd worden.

Piepmuis in de boekenkast?

Piepmuis op bezoek bij Anna de Koe is te koop in de webwinkel van De avonturen van Piepmuis. Daar vind je ook de Piepmuis Boekenlegger en Piepmuis Knuffel. Handgemaakt van biologisch katoen. Wil je meer van ons horen op het gebied van dier- en milieuvriendelijk keuzes? Like ons dan op Facebook of Instagram.

Illustratie: Niki Mens

Tiara Portier, 1985. Woont in Grave. Moeder van Riven van bijna 3. Getrouwd met Tom. Zorgt voor liefde voor een gevulde buik van Malibu & Diamond (2 geredde straathonden uit Sri Lanka) en Sunni (IJslands paard). Vegan. Gek op dieren, natuur, koken en schrijven. Communicatieadviseur. Niki Mens, 1981. Woont in Amsterdam. Zorgt met Stijn met liefde voor de gevulde buiken van 2 zonen Khan en Solo. Is gek op vormgeving en tekenen. Pescotariër. Wat dat is?! Geen vlees, wel eieren en melk en een beetje vis. Maar Tiara en Piepmuis hebben een punt en dus zit Niki in een constante spagaat tussen makkelijk leven en wat nou eigenlijk écht beter is voor mens, dier en natuur. Ontwerper en illustrator van beroep. Niki ontwerp graag patronen voor op stoffen, is tevens modeontwerper. Waarschijnlijk zie je dat terug in de tekeningen van Piepmuis. Meer weten? www.nikimens.com.

Wil je in naar aanleiding van dit artikel in contact komen met snakeshusband? Dat kan!

Contactformulier

Top Back To Top