skip to Main Content

Zorgverzekeraar a.s.r. zorgt ook voor dieren

 • Shanna Wielinga
Vind jij het ook moeilijk om een keuze te maken tussen al die zorgverzekeraars? Laat dan je hart spreken en kies voor een verzekering die niet investeert in dierenleed om jouw premie zo goedkoop mogelijk te maken. Ik koos dit jaar daarom voor De Amersfoortse van a.s.r.
Zorgverzekeraar A.s.r. Zorgt Ook Voor Dieren
Zorgverzekeringen Ditzo en De Amersfoortse voeren het meest diervriendelijke beleggingsbeleid (Beeld: Shanna Wielinga)

Ik vind het heerlijk om te leven. Waarom? Omdat er zoveel te ontdekken valt en mijn wereld elke dag een stukje groter word. Ook met betrekking tot de grote puzzel achter de massaproductie van dierlijke producten word ik elke dag wijzer. Zo sloeg ik vorige week nog steil achterover toen ik erachter kwam dat een groot deel zorgverzekeraars, net als banken, investeert in de intensieve vee-industrie en dat mijn geld dus gebruikt wordt om investeerders te helpen nog meer dierenleed te veroorzaken. U begrijpt:

Mijn geld investeren in dierenleed? Nee, bedankt!

En daarom maak ik hier, compleet belangeloos en zonder daarvoor iets terug te verwachten, gratis reclame voor de twee zorgverzekeringen van a.s.r.: Ditzo en De Amersfoortse.

a.s.r. scoort goed op dierenwelzijn

De Eerlijke Verzekeringswijzer toetst verzekeraars op maatschappelijk verantwoord beleid

  De boodschap dat de drie grootste verzekeraars met een zorgverzekering in hun pakket (Menzis, VGZ en CZ) niet of nauwelijks beleggingsbeleid voeren op dierenwelzijn kwam mij ter oren middels de nieuwsbrief van World Animal Protection. Zij baseren hun conclusie op de Eerlijke Verzekeringswijzer. Spijtig aan dit artikel vond ik dat ze niet vermelden welke verzekeraar het dan wél (relatief) goed doet. Vandaar dat ik het de lezer middels dit artikel alsnog zo makkelijk mogelijk maak om diervriendelijk te kiezen.

  Verzekeraars en zorgverzekeringen

  Maatschappelijk verantwoord ondernemen: Investeren in de goede zaak

  De Eerlijke Verzekeringswijzer geeft informatie over het beleggingsbeleid van tien grote verzekeraars in Nederland op verschillende thema’s die geschaard kunnen worden onder de noemer maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Verzekeraars worden getoetst op criteria die zij hanteren bij de keuze om wel of niet te investeren in een onderneming. Dit zijn bijvoorbeeld criteria met betrekking tot mensenrechten, klimaatverandering en, jawel, dierenwelzijn.

  Niet alle verzekeraars die terug te vinden zijn in de Eerlijke Verzekeringswijzer bieden zorgverzekeringen aan en daarom is het aan de hand van enkel de Eerlijke Verzekeringswijzer nog niet mogelijk om op basis van het dierenwelzijnsargument een keuze voor een zorgverzekering te maken. En hier maak ik het makkelijk voor jullie.

  Overzicht van zorgverzekeringen en dierenwelzijnsscores

   In onderstaande bewerking van de infographic van Zorgwijzer kun je aan de hand van het rapportcijfer van de Eerlijke Verzekeringswijzer en de signaalkleuren rood, oranje en groen zien hoe de grotere verzekeraars het doen op dierenwelzijn. Het is direct duidelijk dat alle verzekeraars waar de Eerlijke Verzekeringswijzer onderzoek naar heeft gedaan weinig tot geen beleid voeren op dierenwelzijn, behalve de verzekeringen Ditzo en De Amersfoortse van a.s.r..

   Combinatie van de infographic Welke zorgverzekeraars zijn er </> van zorgwijzer.nl en de dierenwelzijnsscores van de Eerlijke Verzekeringswijzer (bewerking door Shanna Wielinga)

   Wat ook goed zichtbaar is, is dat juist díe verzekeraars die de dieren in de kou laten staan nu nog het grootste marktaandeel hebben. Jij kunt hierin dus wat betekenen!

   Kies MVO: kies a.s.r.

   a.s.r. doet het niet alleen goed op dierenwelzijn. Op alle thema’s die staan voor duurzaamheid, gezondheid en sociaal beleid scoren zij een stuk hoger dan hun concurrenten. De zorgverzekeringensector is een vrije markt. Dat betekent dat aanbieders tegemoet moeten komen aan de vraag om te kunnen overleven. Daarom roep ik iedereen op die de kloof tussen arm en rijk, welzijn en commercie en dier en mens wil versmallen om voor Ditzo (naturapolis) of De Amersfoortse (restitutiepolis) te kiezen.

   Open aanbod aan VGZ, Menzis en CZ

   Aan de verzekeraars die het kennelijk (nog) niet belangrijk vinden om met hun investeringen een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij doe ik bij deze een voorstel:

    

   Beste verzekeraars,

   Ik doe volgend jaar met liefde ook een goed woordje voor jullie. Laat het mij maar weten als jullie iets te melden hebben om trots op zijn.

   Een hartelijke groet,

   ondergetekende

    

   Shanna Wielinga is de oprichtster van snakeshusband. Ze is van jongs af aan betrokken geweest bij het leed van dieren in de intensieve vee-industrie. Vanaf haar eerste verzetsdaad vegetariër te worden tot het ondernemen van acties om de vee-industrie structureel te hervormen, streeft ze naar een inclusieve maatschappij waarin mens en dier een waardig leven kunnen leiden.

   Wil je in naar aanleiding van dit artikel in contact komen met snakeshusband? Dat kan!

   Contactformulier

Top Back To Top